EMDR-therapie met paard
EMDR therapie is vrij bekend als behandelmethode bij traumaverwerking. Het paard inzetten in EMDR trajecten is veel minder bekend.
Door intensief samen te werken met zeer ervaren EMDR collega-therapeuten en door het delen van ervaringen hebben ik me een manier van EMDR toepassen eigen gemaakt die uniek is en zeer effectief blijkt.
Als gewone EMDR niet werkt dan zou het zomaar kunnen zijn dat deze manier van EMDR wel werkt.
Hoe dat precies komt? Lastig te zeggen.
Waarschijnlijk is het de combinatie van buiten zijn, bewegen, 'veilige' activiteit en de interactie met een levend wezen wat geen mens is. Een paard fungeert als co-regulator voor een overactief zenuwstelsel.
Ik schat in dat ook mee speelt dat toch pittige therapie, afgewisseld wordt met iets wat NIET geassocieerd wordt met therapie.
EMDR met paard is echter niet altijd en voor niet voor iedereen aan te raden. Echter voor sommigen kan het echt van meerwaarde zijn omdat het paard iets toevoegt aan de therapie zoals alleen een paard kan doen.
Ervaring met paarden of paardrijden is niet perse nodig. Als je kan paardrijden is dat mooi meegenomen, het hoeft niet. Samen bepalen we of er in de therapie alleen naast het paard of ook op het paard gewerkt wordt. Alle oefeningen die aangeboden worden zijn afstemd op de paardenervaring van de cliënt zodat het te allen tijde veilig blijft.
Wanneer is dit de moeite waard om in te zetten als interventie in traumabehandeling?
- als reguliere EMDR onvoldoende effect gehad heeft en alles al geprobeerd is met weinig resultaat
- als er sterke neiging is te dissociëren
- als er sterke behoefte aan controle ervaren wordt en dit onderdeel reguliere traumabehandeling in de weg lijkt te zitten
- als bekkengebied vast zit bv als gevolg van seksueel misbruik
- als er sprake is van fysieke herbelevingen in het onderlichaam als gevolg van seksueel misbruik
- voor jongeren om laagdrempelig in te stappen in traumabehandeling mits ze voldoende ervaren ruiters zijn. Voldoende paardrij ervaring is dan een voorwaarde.
Wanneer niet:
- als bezig zijn met oefeningen / rijden met het paard te afleidend is of de overhand neemt zodat het vermijdend werkt
- als er fysieke bijkomende problemen zijn als bv botontkalking of serieuze lichamelijke klachten of problemen met lopen en/of evenwicht
- als onvoldoende emotieregulatie vaardigheden aanwezig zijn als extreme boosheid of risico op explosief of impulsief gedrag
Bij mij bestaat een EMDR traject uit minstens 3 sessies. Vaak is dat al voldoende om de gevoeligheid van bepaalde kwesties af te halen. Echter als de problematiek meer complex is of er zijn meerdere clusters waar we op moeten werken, dan zullen er meer sessies nodig zijn.
Interesse in Equine assisted EMDR?