foto emdr
logometafoorMOB

EMDR-therapie in Zwolle | Praktijk Metafoor

Heb je iets ingrijpends meegemaakt? Pieker je veel? Heb je last van angsten? Dan kan je vastlopen in je leven of in relaties. Met EMDR-therapie help ik je blokkades op te ruimen. Je gaat met afstand en neutraler kijken naar de nare dingen die je hebt meegemaakt. Je angst wordt minder en belemmert je niet meer. Na behandeling word je niet meer zo getriggerd en ervaar je meer rust en ruimte.

MELD JE DIRECT AAN

 

Bewezen effectief bij trauma’s en angsten

EMDR is van oorsprong een traumaverwerkingstherapie. In de praktijk blijkt EMDR ook effectief bij angsten of piekeren en bij een negatief zelfbeeld. Ik behandel bijvoorbeeld mensen die te maken hebben gehad met een:

  • Ongeluk of ramp
  • Geweldsincident (zoals mishandeling of een overval)
  • Seksueel misbruik
  • Fysieke of emotionele mishandeling
  • Nare dingen gezien
  • Medische behandeling die niet goed is gegaan
  • Pestgedrag en intimidatie (op het werk of als kind op school)
  • Angsten (rijden op de snelweg, tandarts of dokter, reizen met het ov, rijexamen, honden)
  • Nare herinneringen aan de bevalling, terwijl je nog een kinderwens hebt

Al dit soort gebeurtenissen kunnen zich nog opdringen in je leven. Bijvoorbeeld door:

  • Herbelevingen
  • Somberheid
  • Concentratieproblemen
  • Gevoel van onveiligheid
  • Overmatige alertheid of snel schrikken
  • Slaapproblemen
  • Problemen binnen je relatie
  • Heftige emotionele reacties
  • Vermijdend gedrag
  • Lichamelijke klachten

Wat is EMDR?

EMDR-therapie is een methode om snel en effectief nare gebeurtenissen te verwerken. Het is een kortdurende, intensieve therapie die snel resultaat geeft. EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing) werd in 1987 voor het eerst beschreven door psycholoog Francine Shapiro. Inmiddels is het een erkende en bewezen succesvolle therapie om psychische belemmeringen te behandelen.

Bij EMDR wordt jouw brein ‘kunstmatig’ aangezet tot verwerken. Dat doen we door je werkgeheugen te overbelasten. Hiermee leggen we de nare herinnering op ‘de werkbank’ en gaan we die bewerken. Zo ruimen we alle emoties, gedachten en gevoelens op die zijn gekoppeld aan de herinnering.

“Ik had extreme faalangst en paniekaanvallen, vanuit angst voor het rijexamen. Na 2 sessies was ik van mijn angsten en piekeren af. Ik kon vertrouwen op mijn rijexamen en slaagde ik één keer!”

Hoe ziet een EMDR-behandeling eruit?

EMDR is als het formatteren en opruimen van je pc. Oude bestanden en ballast ruim je op, bijgewerkte herinneringen sla je opnieuw op in je brein. In een sessie vraag ik je de beelden in gedachten te nemen waarmee we aan de slag gaan. Tegelijkertijd voer je afleidende taken uit, zoals:

  • Lichtjes van de lichtbalk volgen
  • Geluiden op de koptelefoon volgen
  • Cognitieve taken doen, zoals sommen, een woordquiz of spellen van woorden
  • Boksoefeningen in combinatie met tellen en coördinatietaken
  • Fysieke oefeningen om beide hersenhelften te activeren
  • Spelletjes die een beroep doen op snelheid en iets op volgorde leggen, bewegen of geluid

Om de zoveel tijd stel ik vragen. Wat komt er bij je op? Wat voel je? We gaan door totdat het beeld, de herinnering of het rampscenario geen spanning meer oproept. Elke sessie checken we of dat waar we de vorige keer aan hebben gewerkt, nog steeds weg is. Zit er nog lading op? Dan gaan we daar nog een keer mee aan de slag. Zo niet, dan pakken we het volgende behandelpunt op.

De kracht van EMDR

  • Kortdurende therapie met snel resultaat
  • Volgens een vast en herkenbaar protocol
  • Veel tempo en variatie in de handeling
  • Werkt zowel in het brein als in het lijf
  • Doen, ervaren, verwerken

“Ik had last nachtmerries en herbelevingen en angst op de snelweg. Dit was het gevolg van een auto-ongeluk. De eerste sessie gaf me inzicht in waar ik zo bang voor was. Dat was heel iets anders dan ik had gedacht. In twee sessies heb ik het ongeluk verwerkt en durfde ik de snelweg weer op.”

KLAAR VOOR VERANDERING? MELD JE VANDAAG NOG AAN. 

Herken jje jezelf in de klachten?  Wacht niet langer en meld je aan. Dat kan via het contactformulier.
Heb je nog vragen?  Dan kan je via ditzelfde formulier een terugbel verzoek doorgeven.  Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Ik denk graag met je mee. 

“Ik had last van beelden en herbelevingen als gevolg van een incident met veel bloed. Ik werd getriggerd door ambulances, wat leidde tot paniekaanvallen. Na 1 EMDR-sessie waren de herbelevingen en de nachtmerries weg. Na 3 sessies werd ik ook niet meer getriggerd door ambulances en bloed.”


Veelgestelde vragen over EMDR

In een kennismakingsgesprek (circa 30 minuten) bekijken we of EMDR een passende behandeling is voor jouw klacht. Is EMDR inderdaad passend, dan plannen we een intake van 90 minuten. We bespreken dan de aard van jouw klachten en hoe die jou belemmeren in je dagelijkse leven. Ook bespreken we wat je wilt bereiken met de EMDR.

Na de intake ligt er een ‘lijstje’ met te behandelen thema’s en bijbehorende herinneringen of fragmenten. Samen bepalen we met welke herinnering we starten. En vervolgens: welke fragmenten uit die herinneringen de meeste lading voor je hebben. Die vormen het startpunt.

We bepalen ook of jij direct kan starten met de EMDR of dat er eerst een voorbereidende fase nodig is. Je kan dan eerst wennen óf vaardigheden aanleren om de EMDR aan te kunnen. We oefenen eerst met lichtere onderwerpen, zodat jij vertrouwen krijgt in het proces.

Sessies vinden wekelijks of eens in de twee weken plaats. Dit bepalen we in overleg.

Dat hangt af van de complexiteit van jouw hulpvraag. Het kan zijn dat we in 1 sessie klaar zijn, maar het kan ook zijn dat we meerdere sessies nodig hebben. Voor lichte tot matige problematiek zijn tussen de 1 en de 4 sessies nodig. Bij complexere hulpvragen is meer tijd nodig, omdat we dan met kleinere stapjes toewerken naar een goed resultaat.

EMDR is hard werken. Na een sessie kan je heel moe zijn. Plan dus op de dag van een EMDR-sessie geen andere belangrijke afspraken, zodat je rust kan nemen. Misschien nemen de klachten in de eerste periode na de EMDR toe. Als dit bij jou gebeurt, weet dan dat dit bij het proces hoort en dat dit tijdelijk is. Ook kan je emotioneler zijn dan anders. Dat gaat in een dag of 3 over.

Ja, die kans is er. EMDR werkt niet altijd voor iedereen; het is geen wondermiddel. Dat kan dat aan meerdere dingen liggen. Ik doe mijn best om de juiste EMDR-targets scherp te stellen en de voor jou juiste intensiteit van werkgeheugenbelasting in te zetten.

Als EMDR bij jou niet werkt, dan bespreken we dit. Samen onderzoeken we waar de eventuele blokkade zit. Dat proberen we op te lossen. Of we kiezen voor een andere behandelmethode.

Van tevoren schat ik in of ik jou inderdaad goed kan helpen én of EMDR inderdaad de beste behandelmethode is. Denk ik dat jouw problematiek te complex of te pittig is voor mij omdat ik jou niet voldoende holding kan bieden in jouw proces? Dan verwijs ik je door naar een collega van wie ik weet dat die dat wel kan bieden. Bijvoorbeeld als je erg psychosegevoelig bent.

Maar in principe is EMDR altijd mogelijk. Soms moet ik wat aanpassingen doen in de werkwijze. Bijvoorbeeld als bij jou sprake is van epilepsie. Geef het aan bij de intake.

Een consult voor duurt 75 tot 90 minuten. Het tarief is 110 euro. Let op in 2024 worden de tarieven weer geïndexeerd.

Ben je aanvullend verzekerd? Dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van een deel van de kosten. Afhankelijk van hoe je bent verzekerd bent, kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van 40 euro per dag, tot een bepaald maximum. Check dit zelf vooraf bij je verzekering.

Ben je niet aanvullend verzekerd? Dan zul je de kosten zelf moeten betalen. In dat geval is het goed te overwegen wat het je waard is als je straks van je klachten af bent en lekkerder in je vel zit.

Jazeker! En dat is even effectief!

Ten tijde van Corona ging alles online en er speciale programma's speciaal om online EMDR te kunnen geven. Ook in mijn praktijk gebruik ik een speciale EMDR tool voor online EMDR.