ERVARINGEN VAN ANDEREN 

VEELGESTELDE VRAGEN        AFSPRAAK MAKEN                   

Veelgestelde vragen

Er zijn behoorlijk wat misverstanden over hypnose. Met hypnose wordt ook wel trance bedoeld. ik vind trance een betere term omdat hypnose vaak verward wordt met toneelhypnose.

Trance is een hele natuurlijke staat waarin je eigenlijk dagelijks wel even bent. Denk maar even in het opgaan in het verhaal als je een boek leest, of heb je wel eens dat je jezelf erop betrapt dat je aan het dagdromen bent? Dat je dan even alles om je heen lijkt te vergeten? Of als je in de auto rijdt op de snelweg en dat je je dan ineens afvraagt of je nu al voorbij dat ene stuk snelweg bent gekomen? Dat je voor je gevoel een stuk mist? Dat zijn allemaal voorbeelden van natuurlijke trance. Iets heel normaals dus, je kent het vast. Trance is een staat van geconcentreerde aandacht die intern gericht is terwijl je toch ook met een deel van jou in het hier en nu bent. Alles wat om je heen gebeurt wordt even wat minder belangrijk. Het is een hele scherpe focus op wat er intern bij jou gebeurt, vaak ingezet vanuit (diepe) ontspanning.

Nee, hypnose en slaap zijn echt twee verschillende dingen. Er zijn wel overeenkomsten tussen hypnose en slaap. Dit heeft te maken met de frequentie van de hersengolven. De hersengolven in in trance zijn van ongeveer de zelfde frequentie als de hersengolven in de slaap, afhankelijk van de fase van de slaap. Het woord hypnose is wel afgeleid van het Griekse woord voor slaap nl. hypnos. Ooit is de naam hypnose ontstaan toen met nog dacht dat slaap en hypnose iets van elkaar weg hadden maar toen bleek dat niet zo was, was de term hypnose al zo gevestigd dat het zo is gebleven.

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance als therapeutisch middel om tot een gewenste verandering te komen. Dit kan om gedrag gaan maar ook om gevoelens of gedachten waar je graag verandering in zou willen bij jezelf.

Ja, de meeste mensen kunnen gewoon onder hypnose / in trance. Al is de ene persoon makkelijker hypnotiseerbaar dan de andere. De enige voorwaarde is dat je zelf de bereidheid moet hebben om in trance te gaan. Ik maak in mijn praktijk wel eens mee dat iemand moeilijker hypnotiseerbaar is. het enige wat dat vraagt is wat meer tijd of wat meer creativiteit van mijn kant. Het lukt altijd om tot een trancediepte te komen waarop we kunnen werken.

Hypnotherapie is breed inzetbaar en wordt ingezet om tot verandering van gedrag, van gevoelens of van gedachten te komen.
Hypnotherapie is heel goed inzetbaar bij burn-out en stressklachten, angsten, slaapproblemen, somberheidsklachten, pijnreductie, psychosomatische klachten, onzekerheid en gebrek aan assertiviteit, verwerken van nare of impactvolle levensgebeurtenissen, traumaverwerking of ondermijnende gedachten die je steeds over jezelf hebt.
Hypnotherapie is een vorm van therapie die in het onbewuste plaats vindt en is daarom heel anders dan Cognitieve Gedrags Therapie waarbij iemand juist heel bewust gedrag probeert te veranderen.

In de hypnotherapie wordt gewerkt met het onbewuste. Je moet je voorstellen dat ons bewuste brein eigenlijk maar een heel beperkt stukje van ons brein is. Ons bewuste omvat alles wat we weten of zoals het woord al zegt, waar we ons bewust van zijn. Maar een heel groot deel van wat we weten, weten we onbewust. En ons gedrag, dat wat we zeggen, dat wat we doen, hoe we het doen en hoe we dingen zeggen, wordt voor het grootste gedeelte bepaald door onbewuste processen. Dit wordt aangestuurd door het onbewuste gedeelte van ons brein.
Een metafoor die hier heel goed op aansluit is die van de ijsberg. Het stuk van de ijsberg wat boven water uitsteekt, lijkt heel groot. Eigenlijk is dat alles wat je ziet. Dit stukje van de ijsberg staat daarmee voor het bewuste deel van ons brein. Maar je weet dat het grootste deel van de ijsberg eigenlijk onder water zit. Dat zie je niet. Dat stuk is misschien wel tien keer zo groot als het stuk boven water. En het het deel van de ijsberg wat onder water zit, dat is vergelijkbaar met ons onbewuste. In ons onbewuste zit dit heel veel informatie opgelagen waar we met ons bewuste brein gewoon niet bij kunnen komen. Hypnotherapie kan deze informatie beschikbaar maken in een vorm die voor jou dingen helder maakt.

Vaak kun je direct na een sessie al merken dat een behandeling iets heeft gedaan. Het voelt alsof je meer rust hebt, meer ruimte injezelf ervaart of dat je je meer ontspannen voelt. Soms is dit gevoel subtiel, soms is het ook krachtig aanwezig. Een cliënt heeft wel eens de volgende uitspraak gedaan; "het voelt als een rivier die van loop veranderd is". Dit vind ik een mooie metafoor voor hoe transformerend een sessie kan zijn. Maar het kan zijn dat veranderingen ook subtieler gaan, meer via het onbewuste. Jouw systeem heeft dan meer tijd om tot verandering te komen. Het is dus moeilijk te zeggen omdat er geen duidelijke lijn in te geven is maar over het algemeen merk je na een paar weken al verschil. Een en ander is ook afhankelijk van de complexiteit van de problematiek en van jouw inzet als het gaat om bepaalde oefeningen voor thuis. Het gaat namelijk over het aanleggen van nieuwe neurologische verbindingen in het brein. En hoe meer je ook tussentijds kleine dingetjes oefent hoe meer meer neurologische verbindingen er worden aangelegd, Hoe makkelijker het is om bv tot verandering van gedrag te komen.

Dit is afhankelijk van de complexiteit van jouw hulpvraag. Over het algemeen kun je zeggen dat er tussen de 4 en de 9 behandelingen voldoende zijn. Bij complexe problematiek zijn er uiteraard meer behandelingen nodig. Echter behandelingen zijn over het algemeen niet wekelijks. In het begin van het traject zal een frequentie van eens in de twee weken aangehouden worden, later kan er missschien wel een maand tussen de behandelsessies in zitten.

Nee, dat hoeft niet perse. Hypnotherapie werkt, ook als je er niet in gelooft. Het enige is dat je wel open moet staat voor trance. Als je niet in trance wil, dan lukt het ook niet. Mocht je er niet in geloven, Vaak vraag ik dan het eens vanuit een open houding gewoon eens te ondergaan en te zien wat het doet. Ik maak in mijn praktijk mee dat hele nuchtere mensen die aangaven er eigenlijk niet in te geloven toch vrij snel resultaat merken, vaak treedt er eerst lichte verbetering op, vaak zet die lijn zich verder door.

Nee, ik kan je geruststellen. Dat kan niet. je komt altijd uit trance. het kan zijn dat je je direct na een tranceervaring nog even wat zwaar voelt, alsof je er met een poot nog in zit, dat je wat loom bent. Als dat zo is dan nemen we gewoon nog wat meer tijd om je weer helemaal afgestemd te krijgen op het hier en nu door bijvoorbeeld even met de voeten op de vloer te stampen of een gesprekje aan te knopen.

Het voelt over het algemeen eigenlijk heel erg ontspannen. Je zit of je ligt in een gemakkelijke houding. eigenlijk een beetje of je aan het dagdromen bent. Je hebt je focus op dat wat er bij jou van binnen gebeurt. Soms krijg je beelden, soms komt er vooral gevoelsinformatie, soms weet je dingen of lijkt het of je dingen hoort in jezelf. De meeste mensen ervaren hypnose en trance als een prettige manier om aan hun klachten te werken omdat het in de basis vanuit ontspanning gaat. Incidenteel komt het voor dat je moe wordt. Vaak is dat een teken dat er intern veel proceswerk is verricht.

Ik denk dat alles wat er in trance bij jou boven komt een representatie is van hoe jij het ervaren hebt. Het kan zijn dat er echte beelden in zitten, Het kan ook zijn dat bepaalde beelden voortkomen uit jouw onbewuste of jouw fantasie. Het is jouw werkelijkheid, En het mooie is dat jouw onbewuste eigenlijk steeds die beelden, gevoelens of gewaarwordingen kiest die bij jou passen. Zodat jij weet waar het voor staat en jij op die manier tot inzicht of verandering kan komen. Ik denk dus dat het een mix is tussen flarden van echte beelden en flarden van beelden opgeroepen worden door jouw onbewuste.
En in geval van reïncarnatie therapie geldt wat mij betreft hetzelfde. Sommige mensen geloven daarin, andere niet. Ik sta er zelf heel open in. ik zie het namelijk zo dat iets wat zich toont als een reIncarnatie ook een metaforisch verhaal kan zijn om jou iets duidelijk te maken.

Hypnose werkt net als andere therapieën of medicijnen niet voor iedereen. Gelukkig komt dit bij hypnose niet zo vaak voor dat het niet werkt en je wordt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid op de sessie zodat de slagingskans zo groot mogelijk is.

Een sessie duurt tussen de 60 en 90 minuten.

Veel mensen voelen zich na een sessie heel rustig en ontspannen, soms ervaren ze meer ruimte in zichzelf. Ze gaan met een prettig gevoel weg Dit is mede afhankelijk van de methode die toegepast is. Sommige methoden zijn intensief waardoor je ook wel moe kan zijn na een sessie.

Ja, dit is geen enkel probleem. vaak voelt je lijf zwaar en ontspannen maar je geest is gewoon helder en scherp.

Vraag naar diploma's en certificaten en kijk of een therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging, koepelorganisatie of en geschillencommissie. Ook kun je vragen of de therapeut iets kan vertellen over behaalde resultaten en of er ervaring is met de klacht waar jij voor geholpen wil worden. Je kunt ook vragen naar wat voor opleiding gevolgd is en hoeveel jaar werkervaring de therapeut heeft.
Verder kun je vragen naar iemands werkwijze, Hoe zou de therapeut jouw probleem aanpakken? Past dit bij jou? Heb je het idee dat de therapeut een consistent verhaal heeft? Is er sprake van ervaringsdeskundigheid? Volg ook je gevoel. Want ook dat is belangrijk. Is de therapeut iemand bij bij jij je op je gemak voelt? Als een therapeut is aangesloten bij een beroepsorganisatie kun je er vanuit gaan dat daar kwaliteitsborging zit. De therapeut is dan verplicht om intervisie en supervisie te volgen en op jaarlijke basis bijscholing te volgen.

Nee, voor hypnotherapie is geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Enige wat ik in mijn praktijk wel vraag is een verklaring van de huisarts in geval van behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom. Ik vraag dan een verklaring of de huisarts andere ernstigere aandoeningen aan de darm heeft uitgesloten.

Ja, de behandelingen worden door de meeste zorgverzekeringen vergoed onder het aanvullend pakket. Hoe hoog de bijdrage is, is afhankelijk van de zorgverzekering en van het pakket wat jij gekozen hebt. Meestal wordt per sessie tussen de € 30,00 en en de € 50,00 vergoed tot een bepaald maximum per kalenderjaar. Je kunt via https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapie kun je kijken tot welk bedrag jiouw zorgverzekering vergoed. Vraag het voor de zekerheid anders nog even na.

Als je je aanmeld voor een afspraak kun je vaak binnen twee weken wel bij me terecht. Ik heb geen wachtlijst.

Of een therapie aanslaat of werkt, daar zijn van te voren geen garanties over te geven. Over het algemeen is hypnotherapie een therapievorm die voor veel mensen tot goede resultaten leidt. De vraag is alleen wat is voor jou goed resultaat? Voel je je geholpen als je beter met je klachten om kunt gaan? Wil je vermindering van klachten? Wil je dat je klachten volledig verdwijnen? Wil je meer veerkracht zodat je beter met tegenslagen of struggles uit het leven om kan gaan?
Wat ik belangrijk vind in deze is dat je jezelf ook de tijd geeft. Want je gaat een proces in wat soms ook gewoon tijd nodig heeft. Vaak wil je sneller dan dat jouw systeem kan. Vaak is het meest frustrerende dat we (jij en ik) het tempo van jouw systeem moeten aanhouden. Sneller kan niet. En vaak treed de gewenste verandering ook heel subtiel op. Dan denk je dat er niet zoveel gebeurt, maar op een gegeven moment betrap je jezelf erop dat je heel anders met een lastige situatie omgaat dan bijvoorbeeld een paar maanden of een jaar geleden.
Of een therapie werkt is ook van meerdere zaken afhankelijk. Wat is jouw eigen verwachting? Verwacht je dat de therapeut voor jou het werk doet? Of ga je actief zelf aan de slag? Neem je verantwoordelijkheid voor jouw eigen proces? Zet jij je tussen de behandelingen ook thuis in voor eventueel aangereikte oefeningen? Hoe is de relatie tussen jou en de therapeut? Heb je vertrouwen in hem of haar? Voel je je gehoord? Allemaal zaken die van invloed zijn. En daarnaast is een therapeut ook gewoon een mens die jou eerst moet leren kennen. Kijk of je zo open en eerlijk mogelijk kan zijn over wat wel of niet bij jou past. Een goede therapeut zoekt zoveel mogelijk aansluiting bij jou maar zal op sommige punten ook echt wel sturen of confronterend zijn. Voor jou is dit misschien niet altijd even leuk maar 'in the end' ben je hier wel het beste mee geholpen.

Slaapproblemen hebben over het algemeen te maken met spanningen, stress, gedrag, overtuigingen over slaap en bepaalde gevoelens ten aanzien van slaap en naar bed gaan. Al deze aspecten zijn op zich goed te behandelen met hypnotherapie. Daarbij komt dat slaap en hypnose grote overeenkomsten hebben als het gaat om de frequentie van hersengolven. Het is mijn overtuiging dat je slaapproblemen goed kan behandelen vanuit eenzelfde breinactiviteit en hersengolffrequentie. Ik geloof erin dat je doordat je een bepaalde frequentie in hersengolven opwekt, je een groter gedeelte van het brein toegankelijker kan maken zodat je je bewust kan worden van bepaalde verbanden tussen jouw niet slapen en bepaalde gebeurtenissen uit het verleden bijvoorbeeld. Een beetje vergelijkbaar wat er in de slaap gebeurt. de frequentie van de hersengolven in de NREM slaap verspreiden zich verder door het brein dan de hersengolven in de REM slaap.Vergelijkbaar met FM en AM radopgolven.

Daarnaast werken we in de slaaptherapie met hele diepe ontspanning. dit maakt dat het lichaamsgeheugen geactiveerd wordt. het lichaam is eigenlijk doordat het coninu paraat staat vergeten wat diepe ontspanning ook weer is. Daarnaast ben je in trance veel ontvankelijker voor suggesties en wordt het actieve denken wat meer naar de achtergrond geplaatst. Hiertoe krijg je zicht op onderliggende patronen, angsten of overtuigingen die tijdens de behandelingen omgebogen kunnen worden.